Čaga (Chaga - Rezavec šikmý - Inonotus obliquus) je velice rozšířená houba parazitující na kmenech bříz.
Na Sibiři byla tato houba často užívána místo zde nedostatkového pravého čaje. Nálev z čagy je chuťově podobný slabému černému čaji. Je mírně trpký s vůní připomínající meltu. V tradičním lidovém léčitelství v Rusku se čaga používá v případě žaludečních potíží (zánět žaludku, dvanácterníku či střev, žaludeční vředy), při nemocech, jako jsou nemoci jater či jako doplněk léčby lupénky. Rovněž je uváděno její působení celkově tonizující, adaptogenní a posilující imunitu. V současné době je čaga středem pozornosti vědců pro potencionální protirakovinné účinky.
Tradiční užití: Čaj z čagy připravíme z 1 lžíce (cca 5g) houby, kterou zalijeme 2,5 l studené vody. Necháme přes noc ustát v ledničce. Druhý den dáme nálev vařit zhruba na 5-10 minut. Odstavíme, necháme louhovat dalších 5 minut, následně slijeme. Pijeme 3x denně šálek 250 ml 1/2 hodiny před jídlem. Zbylý nálev můžeme uschovat do chladničky cca na 2-3 dny a postupně pít.
Země původu: Litva
Doplněk stravy
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.